Osvěžte se citrusovými dezerty

První sluneční paprsky prosvítají skrz mraky, proto je na čase jaro přivítat svěžími zákusky plnými šťavnatého ovoce.

Citrónová roláda

Nadýchané těsto a osvěžující jemná náplň. Když Vás bude honit mlsná, je tato rychlovka to pravé!

Na 1 roládu budete potřebovat:

– 4 vejce

– 80 g cukru krupice

– 120 g polohrubé mouky

– ½ balení prášku do pečiva

a na náplň:

– 250 g mascarpone

– 1 citron (nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu)

– 40 g moučkového cukru

– 4 plátky želatiny

– 125 g smetany ke šlehání

– kolečka citronu a moučkový cukr na ozdobu

Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý a lesklý sníh. Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a do pěny postupně zašlehávejte i mouku a prášek do pečiva. Opatrně vmíchejte ušlehaný sníh a těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a potřený rostlinným olejem (ten zabrání přichycení těsta). Pečte při teplotě 190ºC asi 10 minut. Horký plát přesuňte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, zarolujte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň smícháním mascarpone s nastrouhanou citrónovou kůrou, vymačkanou citrónovou šťávou a moučkovým cukrem. Tři lžíce vzniklého krému odeberte do malé misky a smíchejte ji s vyždímanou želatinou, kterou jste předem namočili do vody k nabobtnání. Želatinovou směs vraťte do původního krému a nakonec vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vychladlý plát těsta rozviňte, potřete náplní a znovu zarolujte. Roládu poprašte moučkovým cukrem a ozdobte kolečky citronu. Před podáváním vychlaďte v lednici.

Mandarinkový koláč

Netradiční pojetí spotřeby přebytečných mandarinek. Jakmile ho vyzkoušíte, budete ho chtít péct neustále!

Na 1 plech si připravte:

– 5 mandarinek

– 120 g změklého másla

– 130 g cukru krupice

– nastrouhaná kůra z ½ citronu

– 3 vejce

– 750 g měkkého tvarohu

– 40 g dětské krupice

– 1 prášek do pečiva

Čtyři mandarinky oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silná kolečka. Zbylou mandarinku vymačkejte na šťávu. Změklé máslo, cukr a citrónovou kůru šlehejte do nadýchané pěny, postupně do ní zašlehávejte také vejce. Poté přidejte tvaroh, mandarinkovou šťávu, dětskou krupici a prášek do pečiva. Důkladně prošlehejte a těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Povrch rovnoměrně uhlaďte, poklaďte plátky mandarinek a vložte do předehřáté trouby, kde budete koláč péct při 180ºC asi půl hodiny.

Citrónové suflé

Mnoho lidí má ze suflé zbytečné obavy. Stačí bílky pořádně vyšlehat a zaručeně se Vám povede. Citron těstu dodá příjemnou svěžest.

Na 4 porce budete potřebovat:

– 80 g cukru krupice

– 3 vejce

– 1 citron (nastrouhanou kůra a vymačkanou šťávu)

– 1 lžičku vanilkové esence

– 3 lžíce hladké mouky

– ½ balení prášku do pečiva

Formičky na suflé vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem. Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem do husté pěny, přidejte citrónovou kůru a šťávu i vanilkovou esenci. Důkladně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a třetinu sněhu vmíchejte do žloutkové hmoty. Přisypte mouku a prášek do pečiva. Na závěr opatrně přidejte zbylý sníh a promíchejte. Připravené formičky naplňte těstem asi centimetr pod horní okraj, během pečení totiž naskočí. Vložte do trouby a pečte při teplotě 180ºC asi 12 minut. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Citrónový koláč se sněhem

Tento světoznámý koláč pocházející z Francie se tradičně připravuje bez sněhu. Ten k němu přidali až Američané, a tak vznikl Lemon Pie.

Na 1 koláč si připravte:

– 120 g hladké mouky

– 75 g másla

– 2 – 3 lžíce studené vody

na náplň:

– 3 žloutky

– 330 g cukru krupice

– ¼ hrnku škrobu

– 375 ml vody

– 3 lžíce másla

– 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry

– 125 ml citrónové šťávy

a na sníh:

– 3 bílky

– ½ lžičky ztužovače šlehačky

– 6 lžic cukru krupice

– 1 lžičku vanilkové esence

V míse promíchejte mouku, přidejte studené máslo a rychlým promnutím připravte drobenku. Přidejte studenou bodu a vytvořte vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a vložte do lednice asi na 45 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na plát asi o pět centimetrů větší než je průměr pečící formy a pomocí válečku přeneste do ní. Dno propíchejte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 220ºC asi na 10 minut. V kastrolu promíchejte cukr se škrobem a přidejte vodu. Na středním plamenu povařte do zhoustnutí, a jakmile zhoustne, vařte ještě asi jednu minutu. V tomto bodě polovinu cukrové hmoty vmíchejte do žloutků připravených v malé misce a vraťte zpět. Promíchávejte znovu asi jednu minutu a potom stáhněte z plotny. Vmíchejte máslo, citrónovou kůru i šťávu. Vlijte na předpečený korpus. Vyšlehejte bílky se ztužovačem šlehačky a po lžíci přidávejte krupicový cukr, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přidejte i vanilkovou esenci a takto vzniklý sníh naneste na náplň. Buďto pomocí lžíce, přičemž ho vytvarujete do špiček nebo si vezměte na pomoc cukrářský zdobící sáček. Vložte zpátky do trouby, kde jste teplotu snížili na 200ºC a pečte dalších 8 až 12 minut. Upečený koláč nechte chladnout alespoň dvě hodiny při pokojové teplotě a poté vložte do ledničky k úplnému ztuhnutí.

Sdílet tento příspěvek na

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *