Posviťte si na pečení cukroví

Linecké rohlíčky, vosí hnízda, rumové kuličky… Do kterých druhů cukroví jste se letos pustili? Ve skutečnosti na tom až tak nesejde. K tomu, aby cukroví všem chutnalo je během jeho přípravy zapotřebí kromě špetky lásky také správné osvětlení. Jak vypadá osvětlení do kuchyně, pod kterým se peče jedna radost?

Ideální osvětlení linky – studené a úsporné

Ať už vaříte nebo pečete, neodbíjejte se pouze centrálním osvětlením. To vám dostatek světla na pracovní ploše nezajistí. Jedině díky kvalitnímu osvětlení umístěnému přímo nad kuchyňskou linkou dobře odhadnete, zda při válení těsta ještě přisypat trochu mouky nebo ne. Možná jste už slyšeli, že pro každou činnost se hodí jiná teplota a intenzita světla. Při práci v kuchyni uvítáte osvětlení denní bílé barvy, ideálně s hodnotou okolo 5 – 6 000 kelvinů.

Bodovky nebo LED pásky?

Existují různé typy osvětlení nad kuchyňskou linku, některé se realizují už při návrhu kuchyně, jiné se dají jednoduše aplikovat úplně kdykoliv. A protože světlo by na linku mělo dopadat rovnoměrně, doporučujeme zvolit spíše LED pásky nežli klasické bodovky nad kuchyňskou linku. LED pásky jsou mnohem úspornější, mají delší životnost a snadno je nalepíte na spodek skříněk oboustrannou lepící páskou.

Vyberte ty správné LED pásky

Při výběru LED pásků se nejčastěji setkáte s označením SMD 3528 a SMD 5050. Toto označení udává rozměr diod. První osvětlení má tedy rozměry přibližně 3,5 x 2,8 mm, druhé 5,0 x 5,0 cm, přičemž diody větších rozměrů mají až 3x jasnější světlo a hodí se tak výborně právě nad kuchyňskou linku. Dále vás čeká volba šíře pásků, která by měla odpovídat danému prostoru, zpravidla to bývá mezi 8,10 a 12 mm. Posledním kritériem je vodotěsnost. Pásky sice v kuchyni dost možná nepřijdou do přímého kontaktu s vodou, nicméně i tak doporučujeme zvolit raději vyšší krytí IP, ideálně IP65, stejně jako do koupelny.

Kvalitní osvětlení do kuchyně je při pečení i vaření základem. Nejenže si tak nebudete kazit oči, ale zaručeně nezkazíte ani druh cukroví, který třeba plánujete péct poprvé. Tak dobrou chuť!

Sdílet tento příspěvek na

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *