Poznejte nejnovější trendy kuchyňských desek

Nejenom funkčnost a odolnost, ale i vzhled patří k zásadním kritériím při výběru pracovní desky. Každý si jí všimne, a přesto její výběr bereme až jako poslední položku po zvolení samotné kuchyňské sestavy a jejích doplňků.

A přitom právě pracovní deska má zásadní vliv na celkový vzhled kuchyně. Vybírat lze z velkého množství materiálů, jež se však vzájemně velmi liší. V nabídce najdeme materiály přírodní – kámen a dřevo, moderní – polymerové či betonové, klasické laminátové MDF desky nebo exkluzivní sklo a nerez.

Zkuste keramiku

Nejenom na podlahy a na stěnu, ale také pro použití na pracovní desky využijete materiál Coverlam TOP. Svými velkými rozměry (1620 x 3240 mm a 1000 x 3000 mm) a redukovanou tloušťkou (12 mm, resp. 10,5 mm) si zachovává nejlepší vlastnosti běžných dlaždic, jako jsou vysoká mechanická pevnost a odolnost vůči horku a žáru či vůči chemickým vlivům. Tento inovativní výrobek z přírodních surovin se navíc může pochlubit výjimečnými mechanickými a estetickými vlastnostmi, jež překračují vlastnosti běžného obkladového materiálu. Vyrábí se s respektem k životnímu prostředí, materiál je nenasákavý, mrazuvzdorný a zajistí hygienický antibakteriální povrch pro přípravu pokrmů s velmi vysokou odolností proti poškrábání. A má také další výhody – například minimální množství spár.

Luxusní beton

Stěrka Betonepox je nejen velmi estetická, ale i velmi praktická. Skvěle se uplatní v namáhaných prostorech kuchyně. Pyšní se bezkonkurenční odolností, tvrdostí a životností. Stěrka se vyrábí na bázi epoxidu bez přídavku cementu, není nutné ji chránit lakem před vodou a můžete ji aplikovat na téměř libovolný podklad. Nádherně vynikne v kontrastu s dřevem.

Betonepox může mít hrubší i jemně plastický povrch a stovky odstínů, které lze harmonicky skloubit s libovolnými prvky interiéru. Vždy však upoutá pozornost svým nadčasovým designem.

Klasické dřevo

Současné interiérové trendy velí – zpátky do přírody, proto si do kuchyně pořídíme dřevěnou pracovní desku. Desky z masivu mají přirozený půvab a drobné nedostatky ve vzhledu jim odpustíme, protože odkazují na přírodní původ. Bohužel ale projevují náchylnost k opotřebení. Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem a čas od času renovovat přebroušením.

Nebojte se skla

Stále ještě zřídka se setkáváme se skleněnou pracovní deskou, přitom tento materiál je pro použití v kuchyni jako stvořený. Sklo je stoprocentně neporézní a hygienicky nezávadné. Zůstává rezistentní vůči chemikáliím a odolá i škrábancům při nešetrném čištění, bez obav můžete přímo na něm krájet potraviny. Používá se výhradně sklo tvrzené, jež odolá i nárazům a vysokým teplotám.

Oceníte jistě i velkou přizpůsobivost skla – možnost barevných variací materiálu, podtisku i podsvícení LED. Vizuálním efektům se opravdu meze nekladou a jediné omezení představuje vaše fantazie.

Kámen z módy nevyjde

To nejlepší, co můžete své kuchyni dopřát, je přírodní kámen. Používá se nejčastěji mramor, travertin, vápenec a žula. Nevýhodou většiny druhů kamene je poměrně velká poréznost a tedy i nasákavost, nejlepší vlastnosti v tomto směru vykazuje žula. Výhodu desky z pravého kamene reprezentuje vysoká tepelná a mechanická odolnost a unikátnost vzhledu. Nedostatkem (kromě vysoké hmotnosti) je již zmiňovaná nasákavost a s tím spojená náchylnost k tvorbě skvrn a křehkost.

Moderní kompozit

Pokud milujete drsnou krásu kamene, zkuste se zaměřit na některý z kompozitů. Je vysoce odolný, svým osobitým vzhledem a vlastnostmi skvěle doplní jakýkoliv interiér a pozvedne krásu vaší kuchyně. Tvrzený kámen na sebe dokáže vzít jakoukoli podobu, přizpůsobí se každému stylu. Oproti přírodnímu kameni nabízí vyšší pevnost, odolnost a nenasákavost a lze vyrobit i desky s tloušťkou menší než 30 mm. Desky z technického kamene se ohledně životnosti přírodnímu kameni vyrovnají, tvoří je totiž z více než 90 % přírodní materiál, nejčastěji drcený křemen.

 Rafinovaný nerez

Nerezové pracovní desky platí za samozřejmou součást každé profesionální kuchyně. Ale i v našem soukromém kulinárním království můžeme užívat předností, které nabízejí – jsou hygienické, velice snadno se čistí a hodně toho vydrží. Nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej nebo když na ni položíte horký hrnec. Pravdou ale zůstává, že se deska užíváním poškrábe, a udržet ji lesklou a prostou otisků bez speciálních prostředků a soustavné péče je takřka nemožné. Nerezová deska ale sluší minimalistické kuchyni ve vysokém lesku.

Text Zuzana Langová foto archiv firem

 

Sdílet tento příspěvek na

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *