Vybírejte jídelní nábytek tak, aby vám vydržel celý život

Jak správně sedět u jídelního stolu, jaká je správná jeho šířka či délka? Kolik mám mít kolem sebe prostoru, abych se pohodlně najedl? Je moje židle dostatečně ergonomicky tvarovaná? Má správné rozměry? To všechno řeší příslušné normy. Pokud se v technických parametrech budete ztrácet, dejte zejména na svůj pocit. Nábytek osobně vyzkoušejte, představte si ho u vás doma. Nebo si nechte i poradit od odborníků.

Židle je pro nás tak samozřejmá věc, že nad její funkcí snad ani nepřemýšlíme. I prostá jídelní židle musí splňovat určitá kritéria. Její nejdůležitější funkcí pro zdraví uživatele totiž je, aby byl zajištěn průtok krve dutinou břišní a správná činnost vnitřních orgánů. To zajistí její správné ergonomické parametry.

U jídelního stolu máme sedět ve vzpřímené poloze. Sezení na nízkém sedadle a stravování, např. u konferenčního stolku, lékaři doporučují z několika důvodů. Mimo jiné proto, že v předklonu dochází ke stlačování žaludku, a tím ke zhoršení podmínek pro průchod a zpracování potravy, a dále proto, že v předklonu dochází ke zvýšení zátěže na páteřní meziobratlové ploténky.

Sezení je proces, kdy usedáme, sedíme a vstáváme. Konstrukce židle musí být stabilní do všech stran při usedání, vstávání, dynamickém sezení i při opření zad do opěradla. Sezení vám zpříjemní područky, které nesmí bránit zasunutí židle pod stůl.

Jídelní stůl a židle musejí být ve vzájemně vhodném poměru. Mezi spodní hranou stolové desky nebo lubu a horní plochou sedadla židle musí být dostatečný prostor pro stehna, pro běžnou populaci vyhovuje 25 až 30 cm. Také nohy a ostatní části stolu nesmějí bránit zasunutí židle.

Různým postavám mohou vyhovovat různé židle. Židli si kupujeme většinou na několik let, její výběr není radno podceňovat. Důležité je si židli vyzkoušet osobně.

Sdílet tento příspěvek na

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *