Poznejte nejnovější trendy kuchyňských desek

Nejenom funkčnost a odolnost, ale i vzhled patří k zásadním kritériím při výběru pracovní desky. Každý si jí všimne, a přesto její výběr bereme až jako poslední položku po zvolení samotné kuchyňské sestavy a jejích doplňků.

A přitom právě pracovní deska má zásadní vliv na celkový vzhled kuchyně. Vybírat lze z velkého množství materiálů, jež se však vzájemně velmi liší. V nabídce najdeme materiály přírodní – kámen a dřevo, moderní – polymerové či betonové, klasické laminátové MDF desky nebo exkluzivní sklo a nerez.

Zkuste keramiku

Nejenom na podlahy a na stěnu, ale také pro použití na pracovní desky využijete materiál Coverlam TOP. Svými velkými rozměry (1620 x 3240 mm a 1000 x 3000 mm) a redukovanou tloušťkou (12 mm, resp. 10,5 mm) si zachovává nejlepší vlastnosti běžných dlaždic, jako jsou vysoká mechanická pevnost a odolnost vůči horku a žáru či vůči chemickým vlivům. Tento inovativní výrobek z přírodních surovin se navíc může pochlubit výjimečnými mechanickými a estetickými vlastnostmi, jež překračují vlastnosti běžného obkladového materiálu. Vyrábí se s respektem k životnímu prostředí, materiál je nenasákavý, mrazuvzdorný a zajistí hygienický antibakteriální povrch pro přípravu pokrmů s velmi vysokou odolností proti poškrábání. A má také další výhody – například minimální množství spár.

Luxusní beton

Stěrka Betonepox je nejen velmi estetická, ale i velmi praktická. Skvěle se uplatní v namáhaných prostorech kuchyně. Pyšní se bezkonkurenční odolností, tvrdostí a životností. Stěrka se vyrábí na bázi epoxidu bez přídavku cementu, není nutné ji chránit lakem před vodou a můžete ji aplikovat na téměř libovolný podklad. Nádherně vynikne v kontrastu s dřevem.

Betonepox může mít hrubší i jemně plastický povrch a stovky odstínů, které lze harmonicky skloubit s libovolnými prvky interiéru. Vždy však upoutá pozornost svým nadčasovým designem.

Klasické dřevo

Současné interiérové trendy velí – zpátky do přírody, proto si do kuchyně pořídíme dřevěnou pracovní desku. Desky z masivu mají přirozený půvab a drobné nedostatky ve vzhledu jim odpustíme, protože odkazují na přírodní původ. Bohužel ale projevují náchylnost k opotřebení. Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem a čas od času renovovat přebroušením.

Nebojte se skla

Stále ještě zřídka se setkáváme se skleněnou pracovní deskou, přitom tento materiál je pro použití v kuchyni jako stvořený. Sklo je stoprocentně neporézní a hygienicky nezávadné. Zůstává rezistentní vůči chemikáliím a odolá i škrábancům při nešetrném čištění, bez obav můžete přímo na něm krájet potraviny. Používá se výhradně sklo tvrzené, jež odolá i nárazům a vysokým teplotám.

Oceníte jistě i velkou přizpůsobivost skla – možnost barevných variací materiálu, podtisku i podsvícení LED. Vizuálním efektům se opravdu meze nekladou a jediné omezení představuje vaše fantazie.

Kámen z módy nevyjde

To nejlepší, co můžete své kuchyni dopřát, je přírodní kámen. Používá se nejčastěji mramor, travertin, vápenec a žula. Nevýhodou většiny druhů kamene je poměrně velká poréznost a tedy i nasákavost, nejlepší vlastnosti v tomto směru vykazuje žula. Výhodu desky z pravého kamene reprezentuje vysoká tepelná a mechanická odolnost a unikátnost vzhledu. Nedostatkem (kromě vysoké hmotnosti) je již zmiňovaná nasákavost a s tím spojená náchylnost k tvorbě skvrn a křehkost.

Moderní kompozit

Pokud milujete drsnou krásu kamene, zkuste se zaměřit na některý z kompozitů. Je vysoce odolný, svým osobitým vzhledem a vlastnostmi skvěle doplní jakýkoliv interiér a pozvedne krásu vaší kuchyně. Tvrzený kámen na sebe dokáže vzít jakoukoli podobu, přizpůsobí se každému stylu. Oproti přírodnímu kameni nabízí vyšší pevnost, odolnost a nenasákavost a lze vyrobit i desky s tloušťkou menší než 30 mm. Desky z technického kamene se ohledně životnosti přírodnímu kameni vyrovnají, tvoří je totiž z více než 90 % přírodní materiál, nejčastěji drcený křemen.

 Rafinovaný nerez

Nerezové pracovní desky platí za samozřejmou součást každé profesionální kuchyně. Ale i v našem soukromém kulinárním království můžeme užívat předností, které nabízejí – jsou hygienické, velice snadno se čistí a hodně toho vydrží. Nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej nebo když na ni položíte horký hrnec. Pravdou ale zůstává, že se deska užíváním poškrábe, a udržet ji lesklou a prostou otisků bez speciálních prostředků a soustavné péče je takřka nemožné. Nerezová deska ale sluší minimalistické kuchyni ve vysokém lesku.

Text Zuzana Langová foto archiv firem

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *