Přestavba inspirovaná přirozeností a světlem

Tento rodinný dům v Highgate (Severní Londýn) měl problémy plynulostí pohybu, různými úrovněmi místností a nedostatkem světla. Zkrátka, neodpovídal současným požadavkům na kvalitní bydlení. Ovšem po odstranění všech problémů vznikl svěží prostor plný přirozeného světla, ve kterém je radost pobývat.

Klíčem k rekonstrukci nemovitosti bylo otevření všech prostor a uvolnění dlouhých pohledů, enfilád, napříč místnostmi, například od vstupních dveří až do zahrady. S tím samozřejmě souvisí i zlepšení přístupu přirozeného denního světla do středu domu.

V hlavní roli světlo

Charakteristickým prvkem všech realizací XUL je práce s přirozeným světlem, respektive zlepšení přístupu denního světla ideálně do všech prostor interiéru. Počítejme s tím, že v případě řadového domu nebo bytu uprostřed bloku máme zpravidla vždy možnost zabezpečit osvětlení ze tří stran budovy – zepředu a zezadu, častokrát i shora a to už poskytuje tvůrcům spoustu možností jak se s nedostatkem světla úspěšně vypořádat.

V tomto případě architekti odstranili nedostačující střešní okno nad schodištěm a nahradili jej moderní skleněnou střechou, jež nyní zaplavuje prostor světlem. Lehkost a vzdušnost celého interiéru je podpořena bílou výmalbou a všudypřítomnými pokojovými rostlinami, kterým se v tomto prostředí báječně daří. Tam, kde by nerostly a neprospívaly, jsou alespoň zelené plochy, případně, jako v hlavní koupelně, je zastoupí fototapety.

Prostor pro ložnice

Sebastian Sandler, ředitel společnosti XUL, popisuje: „Rekonstruovaný úzký řadový dům se rozprostíral do tří pater a po mnoha diskusích s majiteli jsme se rozhodli přemístit hlavní ložnici do nejvyššího poschodí a vytvořit zde pro ně apartmá, jež jim zaručí maximální soukromí. Díky tomu se ve středním patře uvolnily prostory pro ložnice dětí a hostinský pokoj“.  Hlavní apartmá v podkroví tedy nyní čítá ložnici, koupelnu a šatník. Do koupelny se vstupuje přes šatnu, takže když jsou dveře zavřené, vypadá to jako typické dveře vestavěné šatní skříně.

Hlavní koupelna

Maia Lemlij, Sebastianova obchodní partnerka a spoluzakladatelka XUL, vysvětluje: „Hlavní koupelna je podle mého jedna z nejkrásnějších prostor v tomto domě, a jsem na ni skutečně pyšná. Volně stojící vana zaujímá centrální prostor pod vikýřem se šikmým stropem. Kromě standardní sprchy mají majitelé k dispozici také parní sprchu. S výjimkou umyvadla a stolku již v koupelně další vybavení není, ale pozornost upoutá fototapeta s obřími kaktusy. Kaktusy jsou totiž vášní paní domu, proto nesměly chybět“.

Jednoduchá kuchyň

Namáhaná podlaha v kuchyni byla vytvořena z leštěného betonu, jenž plynule pokračuje až do zimní zahrady. Pracovní deska je z bílého kompozitního kamene, a ze stejného materiálu je i obložení na stěně pod skříňkami. Industriálnímu pojetí kuchyně vycházejí vstříc antracitově šedé skříňky kuchyňské sestavy. Zjemňujícím prvkem jsou překližkové boxy na drobné kousky nádobí i koření a terakotové závěsné lampy. Přístup světla do místnosti umožňují nejenom prosklené dveře vedoucí na zahradu, ale také skleněná střecha nad zimní zahradou.

Odpovědná rekonstrukce

Obnova původních prvků nemovitosti byla jednoznačně vysloveným přáním majitelů a zároveň i výzvou pro architekty. Revitalizované dřevo bylo například použito na parketové podlahy v obývacím pokoji. Hudební pokoj nebo také „zelená místnost“, jak si majitelé tento prostor přejmenovali, nově nabízí dostatek vestavěných úložných prostor, kterých se v domu před rekonstrukcí nedostávalo. Po přestavbě ještě majitelka využila služeb designéra Philipa Lihou z Inner Space London a spolu s ním vybrala bytový textil tak, aby domu dodal barvy a teplo.

Jana Šulcová

Foto: Matt Clayton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *